KIDinformatie.com
KIDinfo forum!!! KIDinfo forum!!!


Het begin....

Wanneer hetero / lesbische koppels of wensmoeders een kinderwens willen vervullen zijn er een aantal mogelijkheden om dit te realiseren. Een van de mogelijkheden is KID (Kunstmatige Inseminatie Donorzaad).


Hetero koppels.

Voor hetero koppels is de eerste stap een bezoek aan de huisarts met de mededeling al enige tijd de kinderwnes proberen te vervullen zonder resultaat. De huisarts zal dan een verwijzing geven voor de gyneacoloog. Negen van de tien keer wordt als eerste het zaad onderzocht van de man. Dit onderzoek is vrij snel en makkelijk uit te voeren.

Wanneer blijkt dat het zaad in orde is kan er worden gekozen om een 'samenlevingstest' te doen. Als deze ook in orde blijkt wordt de vrouw onderzocht. Denk hierbij aan:

⇒Bloedonderzoek (hormoonstoornis).
⇒Echoscopie (onderzoeken van eierstokken en eiblaasjes).
⇒Hormoonkuur en bloedonderzoek (hoe reageren de eiblaasjes en de hormonen).
⇒Röntgencontrastfoto, HSG (Doorgankelijkheidsonderzoek).
⇒Laparoscopie (kijkoperatie).
⇒Hysteroscopie (baarmoederfoto om eventuele vleesbomen, poliepen of verklevingen op te sporen).

Wanneer er een probleem bij een van bovenstaande onderzoeken wordt gevonden valt er veelal wat aan te doen.
Blijkt het probleem bij de man te zitten dan is het een ander verhaal. Er zijn een aantal factoren die de zaad productie kunnen schaden. Koffie, roken, stress, de griep, strakke kleding kunnen van invloed op de zaadkwaliteit. Ook genetische afwijkingen kunnen van invloed zijn b.v. het Klinefeltersyndroom.

Als het probleem bij de man licht en de kans op een spontane zwangerschap is zeer klein zijn er nog diverse behandelingen die een zwangerschap tot gevolg kunnen hebben. Wanneer ook die niet aanslaan kan KID een optie zijn.


Lesbische koppels.

Ook voor lesbische koppels is KID een oplossing om een kinderwens te vervullen. 1 van beide dames kan zich laten insemineren met donorzaad via een ziekenhuis of ZelfInseminatie (ZI) toe te passen met een eigen donor. Veelal wordt ervoor gekozen om dit middels ZI te doen. Maak van tevoren afspraken met de donor, b.v. over bezoekregelingen, anoniem of bekend, en leg dit vast in een donorcontract. Het donorcontract is niet rechtsgeldig maar geeft enige houvast voor beide partijen. In een donorpaspoort kun je de uiterlijke, sociale en persoonlijke kenmerken (niet-identificeerbare gegevens) vastleggen. Als de donor toestemd om, als het kind het wil, het kind te ontmoeten kun je de NAW-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats) laten registreren bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige bevruchting. Lees het hoe en waarom in de donorwet.

Eén probleem is echter dat de meemoeder niet dezelfde juridische rechten heeft als de biologische moeder. Wanneer het koppel getrouwd is heeft de meemoeder ook zeggenschap over het kind b.v. voor een medische behandeling, alleen juridisch gezien niet. Het is b.v. niet mogelijk om het kind de achternaam van de meemoeder te geven.

Een oplossing hiervoor is dat de meemoeder het kind adopteerd, de kosten hiervoor zijn ongeveer €1000,-. Al enige tijd is de regering bezig met een wetswijziging welke het mogelijk maakt om de meemoeder dezelfde rechten te geven als de biologische moeder (Uiteraard moet men wel getrouwd zijn. Lees meer in het juridische gedeelte van het forum.


BAMmoeders.

Ook BAMmoeders maken gebruik van KID. De dame kan zich laten insemineren met donorzaad via een ziekenhuis of ZelfInseminatie (ZI) toe te passen met een eigen donor. Veelal wordt ervoor gekozen om dit middels ZI te doen. Maak van tevoren afspraken met de donor, b.v. over bezoekregelingen, anoniem of bekend, en leg dit vast in een donorcontract. Het donorcontract is niet rechtsgeldig maar geeft enige houvast voor beide partijen. In een donorpaspoort kun je de uiterlijke, sociale en persoonlijke kenmerken (niet-identificeerbare gegevens) vastleggen. Als de donor toestemd om, als het kind het wil, het kind te ontmoeten kun je de NAW-gegevens (Naam, Adres, Woonplaats) laten registreren bij de Stichting Donorgegevens Kunstmatige bevruchting. Lees het hoe en waarom in de donorwet.


Uitblijvende zwangerschap.

Wanneer er na een aantal pogingen nog geen zwangerschap is ontstaan en er blijken problemen te zijn bij de vrouw dan kan er met donorzaad ook IUI of IVF worden toegepast. Dit noemt men dan IUI-D en IVF-D, de behandeling is hetzelfde als IUI en IVF.
Valid HTML 4.01 Transitional
Valide CSS! eXTReMe Tracker